Nieuwe vergistingsvaten voor Brouwerij Haacht

4 rvs biertanks voor speciaalbieren

Brouwerij Haacht is een echt Belgisch familiebedrijf, opgericht in 1898. Met een productie van zo’n 900.000 hl drank, waarvan zo’n 700.000 hl bier per jaar is Haacht de derde grootste bierbrouwer op de Belgische markt. Door stijgende populariteit van speciaalbieren was er behoefte aan nieuwe lageringtanks. Gpi kreeg het vertrouwen om dit project samen met Brouwerij Haacht te realiseren.

De opdracht

Gpi ontving de opdracht voor 4 staande biertanks – zogenoemde cilindrisch conische tanks (CCT´s) – elk met een volume van 520 hl. Nikki Vreven, project engineer bij Brouwerij Haacht was betrokken bij het hele proces. ‘Op aanraden van een collega benaderden we Gpi’, vertelt Nikki. ‘Al vanaf het begin kwam Gpi professioneel over. De offerte was helder en bevatte duidelijke technische gegevens.’

Het ontwerp en de productie

Nadat een opdracht definitief is, gaat een project engineer van Gpi samen met de klant aan de slag met het ontwerp en de tekeningen.

Nikki vertelt over de ontwerpfase: “De tekeningen waren correct en werden netjes op tijd bezorgd. Daarnaast werd ook meegedacht en kwam er soms advies vanuit Gpi. Zo werd bijvoorbeeld een andere koelmantel geadviseerd die beter geschikt was.”

Nikki Vreven_ project engineer_Brouwerij Haacht

Bijzonderheden bij het ontwerpen van het project

In het geval van een biertank dient altijd rekening gehouden te worden met het brouwproces; er is extra lege ruimte binnen de tank nodig voor CO2, het gas dat ontstaat tijdens het gisten. Om de temperatuur van het gistingsproces per tankgedeelte onder controle te kunnen houden, werden 4 koelgedeelten toegevoegd: 3 op de romp en 1 op de uitloopconus. De leidingen hiervan werden weggewerkt achter de rvs platen en komen op één aansluitgebied uit de isolatie. Ook over de beste opstelling van de tanks werd samen nagedacht. Zo staan de tanks per twee naast elkaar en de bordessen bovenop de tanks zijn verbonden met elkaar. Voor de productie van de CCT’s werd gewerkt met rvs 304 en 304L voor de gewenste uitstraling en niet onbelangrijk: het materiaal is goed schoon te maken en zeer corrosiebestendig.

Het transport en de plaatsing

De tanks van zo’n 6500 kg werden niet alleen door Gpi geproduceerd, maar ook vervoerd vanuit de productiehal in Lopik en op locatie in Boortmeerbeek in België geplaatst en verankerd. Ook vanuit Brouwerij Haacht werden de juiste voorbereidingen getroffen om de plaatsing soepel te laten verlopen. ‘De plaatsing ging vlot’, vertelt Nikki. “De tanks werden met een kraan het gebouw binnen gehesen. Het paste maar net, maar alles is goed verlopen.”

Het eindresultaat

Het eindresultaat Nikki: “De samenwerking van het hele project verliep voorspoedig. We werden goed op de hoogte gehouden, zodat alles steeds duidelijk was.” Met de levering van de vier nieuwe biertanks kan Brouwerij Haacht beter voldoen aan de toenemende vraag naar speciaalbier. De tanks met een volume van 520 hl kunnen, afhankelijk van het aantal brouwbatches, 320 hl of 480 hl bier produceren. Omgerekend kunnen hiermee per tank zo’n 12.000 bierglazen worden gevuld.

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Onze tanks voor de bierindustrie